23 mars 2011

Vad gäller ang upphovsrätten.

Gäller det alla mönster man köper,vart har du läst om försäljningsrättigheterna?Har oxå köpt virkmönster men där står inget sådant.Ibland vill man ju sälja till kompisar mm som så gärna vill ha det man gör.
Jag fick den här frågeställningen i ett inlägg om mönster jag har köpt. Vad gäller de specifika mönsterna så står det uttryckligen "sell what you make" i både annons och mönster.

Däremot så omfattas mönster under upphovsrättslagen eller copyrightlagen som den också kallas. Alla som tar fram ett mönster är upphovsmän och äger sitt mönster, om man kopierar och ger bort/säljer vidare så begår man lagbrott.

De flesta som gör mönster skriver uttryckligen i mönsterna att man får tillverka efter mönsterna och ge bort, men absolut inte sälja.

Man kan tillverka saker efter mönsterna och få ersättning för utläggen, alltså om kompisar köper garn som man tillverkar av eller man får betalt vad garnet kostar, du gör ingen personlig vinning på det hela.

I den här bloggen äger jag alla bilder som publiceras, jag har tagit dem själv och skulle jag någon gång publicera bilder som jag inte äger så framgår det vem som äger bilder/upphovsmannen. Om man lånar bilder härifrån utan att be om lov så gör mansig skyldig till lagbrott som kan ge upp till 2 års fängelse, inte för att jag tror att en bildstöld ger så pass långt straff men ändå ;-) Samma sak gäller mina mönster, man får gärna tillverka efter dem men absolut inte sälja! Däremot så kan man köpa säljrättighet, men då får man vara beredd på att även andra kan göra det.

Upphovsrättslagen


* * * * * * *
This post is all about copyright, please read about it here

3 kommentarer:

Tone Bjerkan sa...

Heisann. Jeg tror de aller fleste bloggere er innforstått med det faktum at når man finner en oppskrift i en blogg så kan man benytte det til privat bruk og ikke verken videreselge mønster eller selge produkt av mønsteret! Heldigvis!
Men det er kjempelurt å ta det opp en gang i mellom likevel! =)
Misemor ønsker deg en fin dag! =)

Virkaholic ☆ Teskedsmamman sa...

Visst är det på sin plats att ta upp det emellanåt. Crochetra har hittat sina mönster i andras bloggar och de har sagt att de själva har kommit på dem och jag har hittat saker på tradera som är virkat efter Mia Bengtssons böcker....

Tyvärr är det många som inte vet om hur man ska förhålla sig till mönster och upphovsrätten... Men det är fler som vet hur det fungerar! :-)

Hoppas du själv får en fin dag... och alla andra :)

Fröken Elsa sa...

Jag tycker att det är bra att du tog upp det. Och skrev på ett sätt som är lätt att förstå.

Tyvärr är det ju väldigt många som inte respekterar lagen om uopphovsrätt.
Några av mina gratismönster har tex sålts på Tradera. Det gör ju att man tröttnar på att lägga ut mönster i bloggen.

Hoppas att du också får bra dag. Här är det en solig men blåsig vårdag. Härligt att det äntligen är vår, eller hur?! :)